Regiman Deniz


TEKNOLOJİ BİZİ, BİZDEN ÇOK TAKİP EDİP ANLIYOR MU?

TEKNOLOJİ BİZİ, BİZDEN ÇOK TAKİP EDİP ANLIYOR MU?


İletişim araçları; Yapay Zekâ (AI) ile Nesnelerin İnterneti (IoT), Sanal Gerçeklik Teknolojileri (VR), çözümleme sistemleri gibi buluşların sonucunda hayatımıza sunulan yenilikler her geçen gün gelişip çeşitleniyor.
Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki, “Bizi bizden, yakınlarımızdan çok anlayan, ölçüp biçen akıllı cihazlarımız mı var?” sorusunu aklımıza getiriyor.
Kan basıncımızı, kalp ritmimizi, oksijen seviyemizi ölçen, aynı zamanda akıllı bir telefon işlevi gören saatler,  ne tür kıyafet ve renklerden hoşlandığımızı bilen online mağazalar, hangi kokuları sevdiğimizi anlayan, kitap okuma tercihlerimizi tahmin edip bize onların tanıtımlarını gösteren internet sayfaları, hayatımızın en özel anlarını, nerede vakit geçirdiğimizi, arkadaşlarımızı kaydettiğimiz sosyal sayfalarımızda karşımıza çıkan hatırlatmalar… Yakınlarımızın doğum günü kayıtlarını, neleri sevdiklerini, birlikte videolarımızı kaydeden online kutular… Hediye siparişi vermişsek, sonraki yıllarda aynı zamanlarda yapılan hatırlatmalar…
İletişim kayıtlarına bir kez girdiniz mi unutulmuyorsunuz.  Doğum günlerinde ilk kutlayan da markalar oluyor.  Muhakkak cep telefonuna ya da e-postamıza kutlamalar düşüyor.
Sabah kahvemizi makinemiz, blutooth ile istediğimiz saate ayarlayabiliyor. Bilir kendisi, kaçta kalkıp kahvemizi içeceğimizi. Telefonumuzdan yönlendirebildiğimiz robot süpürgemiz biz eve gelmeden, evi siler süpürür. Yüzyılımızda henüz bir Jetgiller* olamadık, ama sanki bu yolda ilerliyoruz…
Akıllı şehirler, dijital ekonomi, otonom araçlar, hemen hemen her şeyin üretilebileceği 3D yazıcı sistemleri gibi daha birçok teknoloji üzerinde çalışılmaya devam ediyor.
TEKNOLOJİ YAKINLAŞIYOR, İNSAN UZAKLAŞIYOR MU?
Yapay zekânın hızla gelişmesi, quantum bilgisayarların beklenen hıza kavuşması, 6G’ye geçiş gibi oluşacak yeni teknolojik devrimler ile daha nelere ulaşabileceğimiz az çok tahmin edilebiliyor. Online koku ve tad alma duyularının transfer edilebilmesi, siber-fiziksel sistemler sayesinde anlık veri alışverişlerinin artması, online sağlık sistemlerinde bir kıtadan diğerine bir doktorun bir hastasını uzaktan ameliyat edebilmesi gibi şu anda bize uzak görünen teknolojik süreçler artık yakınlaştı. Dijital dünyada, insan davranışlarının verilerini toplayıp sonuçlara ulaşan, davranışları etkilemeye yönelik çalışmaların yapıldığı “Davranışların İnterneti (IoB)” güncel konular arasında.
Tüm bunlarla birlikte teknoloji insanın hayatını bütünlerken, ona daha çok yaklaşırken, insanlar da mekanikleşip birbirinden uzaklaşıyor mu?
Empati yeteneği her insanda olmamasına karşın, belki duyularımızı anlayan özel sensörlü robotlar da oluşur, ne dersiniz? İnsansal duyuların da aktif olduğu robotik bir ortamda, tüm bu yeniliklerle bir arada oluşan ortamda teknoloji bizi bizden hatta yakınlarımızdan çok anlayabilir mi, o zaman?
Belli mi olur?
------------------------------------------------------------------------------------
*Teknolojinin insan hayatında üstün bir seviyede olduğu fantastik tarzda hazırlanmış, klasikleşmiş bir çizgi dizi. The Jetsons olarak da bilinen dizide Jetgiller Ailesi’nin yaşadıkları konu ediliyor.
 

 

Adıyaman

21.11.2024

  • İMSAK 05:42
  • GÜNEŞ 07:06
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 14:56
  • AKŞAM 17:19
  • YATSI 18:39

Hamburg Havalimanı'ndan Komşuluk Ödülü: Toplamda 13.500 Euro Dağıtıldı

96. Avrupa İşleri Bakanları Konferansı Berlin’de Gerçekleştirildi

Almanya'da Sosyal Demokrat Partide başbakan adayının kim olacağı tartışmaları sürüyor

Ford, Avrupa'da 4 bin çalışanını işten çıkarıyor

Katharina Fegebank: 'Hamburg Limanı, Temiz Teknolojilerin Merkezi Olacak'

NSU Cinayetleri Hamburg’da Araştırılıyor: Süleyman Taşköprü Cinayeti Bilimsel Çalışma Konusu Oldu