Tarih: 10.07.2024 13:53

MSC Liman Anlaşması Durdurulmalı

Facebook Twitter Linked-in

 

Hamburg Limanı'nın %49,9'unun MSC'ye satılması planına karşı geniş çaplı tepkiler büyüyor! Halk, sendikalar ve işçiler bu satışa karşı durarak limanın özelleştirilmesini ve Hamburg’un kontrol kaybını engellemek için harekete geçti.

Bağımsız Hamburg Meclis Üyesi Martin Dolzer, bu konuya ilişkin açıklamalarda bulunarak anlaşmanın durdurulması gerektiğini vurguladı. Dolzer, "Futbolda 0:35 kaybeden bir takımın taktiklerini gözden geçirmesi gerekir. Aynı durum, kamuoyunun açıkça karşı çıktığı bir anlaşma için de geçerlidir. Hamburg halkının 35 konuşmacısının tamamı, kamuya açık bir oturumda MSC ile yapılması planlanan anlaşmanın durdurulmasını talep ettiğinde, bu planlar değiştirilmelidir. Bu özellikle, sendikalar, ilgili işçiler ve hatta hükümet partilerinin kendi üyeleri tarafından gelen eleştiriler göz önüne alındığında geçerlidir. Büyük hisselerin satışı Hamburg’a zarar verir," dedi.

Dolzer, liman anlaşmasının kısa vadeli, yalnızca işletme odaklı düşüncelerle yapılmak istendiğini belirtti: "Mülk sahipliği modeline benzer şekilde, MSC ile yapılan bu anlaşma da kısa vadeli kazançlar uğruna gerçekleştiriliyor. Ancak, uzun vadeli perspektifler için bu tür bir yaklaşım felaket olur. Kısa vadede bütçeye biraz para girebilir, ancak uzun vadede hem ekonomik hem de şehir ve toplumun gelişimi açısından büyük kayıplar yaşanır. Kamu hizmetleri ve şehir gelişimi kamu mülkiyetinde kalmalıdır. Özelleştirme ve Hamburg’un mülklerinin satışına hayır diyoruz."

Dolzer ayrıca, halkın ve işçilerin tepkilerine rağmen anlaşmanın sürdürülmesinin toplumsal hayal kırıklığını artıracağını ve bunun da sağcı popülistlerin yükselmesine zemin hazırlayacağını ifade etti. Senatonun, Hamburg Limanı'nın önümüzdeki 10-20 yıl içinde endüstriyel bir limandan, ticaret, kültür ve turizm merkezine dönüşeceği gerçeğiyle yüzleşmesi gerektiğini belirtti.

Dolzer, "Diğer limanlarla rekabet yerine işbirliği arayışında olunmalıdır. Şu anda MSC gibi kâr odaklı, şeffaf olmayan iş uygulamaları olan bir şirket, şehir gelişimi, liman arazilerinin kullanımı ve Elbe'nin derinleştirilmesi gibi konularda söz sahibi olursa, yüksek su baskınları ve oksijen yetersizliği gibi olumsuz etkiler kaçınılmaz olacaktır. Özelleştirmeler, kısa vadeli yeni sermaye sağlasa da uzun vadede iş kayıpları, çalışma haklarının azalması ve kamu hizmetleri ile çevre koruma üzerindeki kontrolün kaybına yol açar," dedi.

Hamburg Limanı'nın iyi düşünülmüş bir konseptle çekici ve başarılı bir dönüşüm örneği olabileceğini vurgulayan Dolzer, "MSC anlaşmasının durdurulması ve geniş çaplı bir kamuoyu tartışması gereklidir. Böyle bir liman, artık askeri malzemelerin taşınmadığı bir sivil liman olmalıdır. Bugünün dünyasında, askeri malzemeler yerine çevre teknolojileri, tıbbi cihazlar ve yenilikçi enerji üretimi geliştirilip ticareti yapılmalıdır," diyerek sözlerini tamamladı.

 

www.gazetehamburg.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —